لیست مقالات موضوع مدیریت و تکنولوژی مواد زائد
-
دسترسی آزاد مقاله
1 - بررسی مدیریت پسماندهای خانههای بهداشت روستاهای بخش مرکزی شهرستان رشت
فاطمه قنبری زینب بازارگرد بتول صدیقیپسماند بيمارستاني بخشي از مواد زائد جامد شهري را تشكيل ميدهند كه از نظر بهداشتي بسيار حائز اهميت است به نحوي كه در زمرهي مواد زائد خطرناك قرار ميگيرند. يكي از منابع توليد پسماندهاي بيمارستاني، خانههاي بهداشت ميباشند كه به جهت وجود مواد عفوني و بيماريزا در آنها، ا چکیده کاملپسماند بيمارستاني بخشي از مواد زائد جامد شهري را تشكيل ميدهند كه از نظر بهداشتي بسيار حائز اهميت است به نحوي كه در زمرهي مواد زائد خطرناك قرار ميگيرند. يكي از منابع توليد پسماندهاي بيمارستاني، خانههاي بهداشت ميباشند كه به جهت وجود مواد عفوني و بيماريزا در آنها، از اهميت بسياري برخوردار است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت پسماندهای پزشکی خانههای بهداشت شهرستان رشت و آگاهی از میزان تولید و نحوهی مدیریت آنها میباشد. اين مطالعهي توصيفي در 12 خانهي بهداشت موجود در دو دهستان بخش مرکزی شهرستان رشت انجام شد. روش بررسی براساس آنالیز فیزیکی پسماندهای بهداشتی و تکمیل پرسشنامه جهت آگاهی از نحوه مدیریت پسماندهای تولیده بوده است. ميزان كل پسماند ساليانهي توليدي در خانههاي بهداشت نامبرده 3/274 كيلوگرم ميباشد. سهم توليد پسماند شبهخانگي و پسماند عفوني و برنده به ترتيب برابر با 75 و 25 درصد ميباشد. نتایج حاصل از تکمیل پرسشنامهها ضعف سیستم مدیریت پسماندهای بهداشتی را در خانههای بهداشت روستاهای شهرستان رشت نشان میدهد. بررسی نتایج این مطالعه بیان میکند که میزان پسماندهای تولیدی در خانههای بهداشت مورد مطالعه بسیار اندک بوده و تفاوت معناداری را با نتایج حاصل از مطالعات انجام شده در بیمارستانها و مراکز درمانی شهری آشکار میکند. علیرغم میزان ناچیز پسماندهای عفونی و برنده در منطقه، نحوه نادرست برخورد و عدم مدیریت پسماندها در تفکیک، ذخیرهسازی و دفع آنها باعث ایجاد اثرات منفی بالقوه بر روی افراد و اجزای محیط دفع خواهد شد. جزييات مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
2 - بازیافت آب پنیر، رهیافت مناسب جلوگیری از آسیب های محیط زیست
زهرا کتبه ئی مرادی مریم حقیقی خمامی حامد کیومرثی هوشنگ دهقان زاده سعید تمدنی جهرمیامروزه با افزایش تولید و گسترش تنوع تولیدات لبنی در کارخانهها و تولید آبپنیر، این فرآورده غذایی از اهمیت بالایی برخوردار شده است. آبپنیر بخش آبکی جداشده از شیر است که طی مراحل افزودن اسید، حرارت دادن و انعقاد مایهپنیر حاصل میشود. این مایع زردرنگ حاوی لاکتوز فراوان چکیده کاملامروزه با افزایش تولید و گسترش تنوع تولیدات لبنی در کارخانهها و تولید آبپنیر، این فرآورده غذایی از اهمیت بالایی برخوردار شده است. آبپنیر بخش آبکی جداشده از شیر است که طی مراحل افزودن اسید، حرارت دادن و انعقاد مایهپنیر حاصل میشود. این مایع زردرنگ حاوی لاکتوز فراوان و ترکیبات معدنی نظیر کلسیم و فسفر است و با توجه به ارزش بیولوژیکی بالای پروتئین این فرآورده جانبی صنعت پنیرسازی نسبت به پروتئین کازئین و تخممرغ، استفاده از آن را بهعنوان یک منبع غذایی جهت جلوگیری از آلودگیهای محیطزیست حائز اهمیت میباشد. همچنین از آب پنیر فرآوردههایی نظیر کنسانتره پروتئینی (WPC)، مشتقات پروتئینهای سرم (لاکتوپراکسیداز، لاکتوفرین)، پروتئینهای کافتی (کنسانترههای پپتیدی) و املاح نظیر نمکهای کلسیم بهدست میآید. از آنجا که پسابهای صنعت لبنیات دارای بالاترین میزان آلودگی از جمله مقدار زیادی مواد آلی، ماده ضدعفونی کننده قلیایی و مواد شیمیایی، کربن و نیتروژن هستند باعث افزایش غلظت آمونیوم در گسترههای آبی شده و با توجه به غنی بودن این ماده از ترکیبات آلی، تقاضاي اکسيژن زيستي (BOD) آب را بالا میبرند، بنابراین در صورت تخلیه و رهاسازی پسابهای تصفیه نشده این صنعت در طبیعت بروز مشکلات محیطزیستی جدی اجتنابناپذیر خواهد بود. از طرف دیگر، استفاده روزافزون از سوختهای فسیلی به سبب کاهش ذخایر موجود و مشکلات محیطزیستی، محققان را به سمت تولید منابع جدید انرژیهای تجدیدپذیر ترغیب نموده است و میتوان بیان کرد که فنآوریهای زیستی جدید، همچون استفاده از آبپنیر بهعنوان راهی بهمنظور تولید سوختهای زیستی، باعث کاهش مشکلات محیطزیستی دفع این پسابها به طبیعت میگردد. امروزه با استفاده از فنآوری زیستی از این ترکیبات میتوان بهمنظور تولید سوختهای زیستی ازجمله هیدروژن، متان و اتانول استفاده نمود. تاکنون روشها و آزمونهای مختلفی برای تولید این منابع سوختی صورت گرفته است که در این مطالعه به بررسی راهکارهای مؤثر بهمنظور بازیافت آبپنیر و جلوگیری از آسیبهای محیطزیستی آن پرداخته میشود. جزييات مقاله