زنجیره ارزش و توسعه تجاری سنجد تلخ (Hipphophae rhamnoides L) در راستای امنیت غذایی کشور
محورهای موضوعی : اقتصاد محیط زیست
حمید آهنی
1
(سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی)
پری عبداللهی
2
(دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی)
کلید واژه: ارزش دارویی, سیبکتورن, اقتصاد, خولان,
چکیده مقاله :
پیشگیری از بیماری ها، افزایش ایمنی بدن و نگرش بهداشتی و سلامت در کنار درآمد زایی که یکی از اهداف اقتصادی هر کشور بوده با توسعه گیاهان دارویی می تواند محقق شود. گونه سنجد تلخ با نام علمی Hipphophae rhamnoides L. و نام انگلیسی sea buckthorn و نام فارسی خولان بومی ایران بوده و دارای ارزش های بسیاری است که در این تحقیق به معرفی آنها پرداخته شده است. اقتصاد مقاومتی که از سیاستهای کلی نظام است، با توجه به بحرانهای اقلیمی و سیاسی اجتماعی با تولید گیاهان چند منظوره اتفاق خواهد افتاد. توسعه گونههای اقتصادی با مشارکت جوامع در کنار فضای سبز تولید دارو و غذا را برآورده مینماید. علاوه بر خاصیت دارویی و غذایی می تواند بانکی برای توسعه باغات خارج از شهر و یا سرمایهگذاران داخلی و خارجی را در بر داشته باشد. با توجه به مجوز وزارت جهاد کشاورزی و همچنین تاییدیه پارک علم و فناوری بخشی از مردم با خواص این گیاه دارویی و زیبا و اقتصادی در کشور ما تا حدی آشنا شدهاند ولی این گیاه هنوز شناخته شده برای عموم نیست. با کاشت این گونه به عنوان یک گونه چندمنظوره می توان علاوه بر زیبایی و تولید اکسیژن و سایر فواید زیست محیطی امکان درآمد زایی نیز با محصولات این گیاه نظیر برگ و میوه تامین کرد. این گونه طبق منابع مختلف دمای تا منفی چهل درجه را تحمل میکند. هدف از این پژوهشی معرفی خواص و مواد موثره این گیاه است تا راهنمایی برای تصمیم گیران و سرمایه گذاران باشد.
Prevention of diseases, increase of body immunity and health and health attitude, along with income generation, which is one of the economic goals of every country, can be realized with the development of medicinal plants. The bitter elder species with the scientific name Hipphophae rhamnoides L. and the English name sea buckthorn is native to Iran and has many values that have been introduced in this research. The economy of resistance, which is one of the general policies of the system, will happen with the production of multi-purpose plants due to the climatic and social political crises. The development of economic species with the participation of communities along with the green space fulfills the production of medicine and food.It can include a bank for the development of gardens outside the city or domestic and foreign investors. According to the permission of the Ministry of Jihad and Agriculture, as well as the approval of the Science and Technology Park, part of the people have become familiar with the properties of this beautiful and economic medicinal plant in our country, but this plant is still not known to the public. By planting this species as a multi-purpose species, it is also possible to generate income with the products of this plant such as leaves and fruits. This species tolerates temperatures up to minus forty degrees. The purpose of this research is to introduce the properties and effective ingredients of this plant to be a guide for decision makers and investors.
آهنی، ح، جلیلوند، ح، واعظی ج، ساداتی ا، 1396، تأثیر تنش خشکی روی ریختشناسی نهال سنجدتلخ (Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson)، حفاظت زیست بوم گیاهان، 11(5) :191-204.
جوانشیر، ک، 1355. اطلس گیاهان چوبی ایران انجمن ملی حفاظت منابع طبیعی و محیط انسانی، 163 صفحه.
آهنی، ح.، کریم پور ف.، پیکر ا.، 1399. گیاه دارویی و حیرت انگیز خولان، انتشارات اساتید دانشگاه. 184 صفحه.
حسینی س، قراچورلو م.، غیاثی طرزی ب.، قوامی م.، 1393. مروری بر روش های تعین ظرفیت آنتی اکسیدانی اساس واکنش ،روش کار،نقاط قوت و ضعف. علوم غذایی و تغذیه (4)89:11-111.
عبداللهی پ.، آهنی ح، 1401. سنجد تلخ از منظر صنایع غذایی و دارویی، ششمین همایش بین المللی مطالعات میان رشته ای در صنایع غذایی و علوم تغذیه ایران
Ahani,H,Shahidi,E.,Yosefi moghaddam,E., 2021, Plantation of Seabuckthorn Economical Plant in Waterway Mitting.online margin is the important role in technical system of water erosion decreasing.online 1(2):,1-11. Chuangyun Way. Menglin Li. Hang Zhang . Lijuan Zhao. Zhixin Mu.Meixia Wang.Jianhua Zhang.Yan Deny.Li Zhae, 2020, Comparison of Metabolites in Juice Seed and Peel of Seabuckthorn (H r L.subsp.Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology, 29(20):305-313 Christaki, E. 2012, Hippophae rhamnoides L.(seabuckthorn :a potential source of nutraceutical .Food and Public Health.2(3).69-72. Couploa,F.&s coppens,Y. 2009 , Le regal vegetal :plantes sauvages comestibles.Paris Sang de la Terre Damian , C.,Leahu,A.,Orogian ,M.,Avramiuc,M.,Carpiuc,N. 2013.Antioxdidant activity in Extractoin of Seabuckthorn.Lucrari Stintififice-Seria Zootehnie.60,151-154. Edraki,M.,Akbarzadeh,A.,Hosseinzadeh m.,Tanideh ,N., SAlehi ,A., Koohi-Hossein abedi.,O, 2014. Healing effect of seabuckthorn ,olive oil and their mixture on full-thickness burn wounds.world.plast.surgury.27(7),317-23. Fraga, C.G.2005.Relevence,essentiality and toxicity of trace elements in human health.Molecular Aspects of Medicine 26:235-244. Gina M. 2011, P &M technologies innovations in pleat science and technology .Ideas, Technologies and Resources for small Business in Non-Timber forest products & services. Guo XF., Yang B., Cai W, and Li D., 2017. Effect of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) on blood lipid profiles: A systematic review and meta-analysis from 11 independent randomized controlled trials. Trends in Food Science and Technology. 61:1-10. Jaroszewska A., 2016. The Nutritional Value of Selected Berry Species Wroletta Biel. Janceva S,Andersonne A,Lauberte L,Bikovens O,Nikolajeva V,Jashina L,Zaharova N ,Telysheva G,Senkovs M,Rieksts G,Krasilnikova J, 2022, Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) Waste Biomass after Harvesting as a source of Valuable Biologically active Compounds with Nutraceutical and Antibacterial Potential, 11(5), 642. Karaviedde , L. et al. 2008,Traditional Herbal Medicine:a guide to their safer use. London: Hammersmith Khan A., Manna K., Chinchubose., Das DK., Sinha M., Kesh SB, and et al., 2014. Seabuckthron (Hippophae rhamnoides L.) leaf extract ameliorates the gamma radiation mediated DNA damage and hepatic alterations. Indian journal of experimental biology. 52(10):952-64. Khajuria P., Raghuwanshi P., Rastogi A., Koul A.L., Zargar R., Kour S. (2018). Hepatoprotective effect of seabuckthorn leaf extract in streptozotocin induced diabetes mellitus in Wistar rats. Indian Journal of Animal Research. 52(12): 1745-1750. Pavlovic,N.,ValekLeodic,Mi Skulin,Mislava C,Joki c,S.2016.Supercritical co2 Extraction of Seabuckthorn Suryakumar G , Gupta A, 2011: Medicinal and Therapentic Potential of Seabuckhorn (Hippophae rhmnoides L.) Journal of Ethnopharmacology, 138268-27 Singh S., Sharma P.C. , 2022. Gas chromatography–mass spectrometry (GC–MS) profiling reveals substantial metabolome diversity in seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries originating from different geographical regions in the Indian Himalayas, 33(2): 214-225. Wang Ch., Lei, M., Zhang H, Zhao L., 2020. Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology 29, 305–313 Zadernowski R.,Nowak- Polakowsk H,Lossow,B., Nesterowicz,J.,1997. Seabuckthorn lipids.J.food lipids.https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.1997.tb00090.x Zeb A., 2004, Important Therapeutic uses of Sea Buckthorn (Hippophae):A Review .Journal of Biologial Sciences 4(5):681-693. Zeb,A (2006) Anticrircinogenic potential of lipids from Hippophae evidence from the recent literature.Asian Pacific Journal of cancer preventation,1,32-35
پژوهش و فناوری محیط زیست، 1402، (13)8، 65-75
| |||
زنجیره ارزش و توسعه تجاری سنجد تلخ (Hipphophae rhamnoides L.) در راستای امنیت غذایی کشور
|
| |
1- دکتری منابع طبیعی، کارشناس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی 2- دانش آموخته کارشناسی ارشد زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل | |
چکیده | اطلاعات مقاله |
پیشگیری از بیماری ها، افزایش ایمنی بدن و نگرش بهداشتی و سلامت در کنار درآمد زایی که یکی از اهداف اقتصادی هر کشور بوده با توسعه گیاهان دارویی می تواند محقق شود. گونه سنجد تلخ با نام علمی Hipphophae rhamnoides L. و نام انگلیسی sea buckthorn و نام فارسی خولان بومی ایران بوده و دارای ارزش های بسیاری است که در این تحقیق به معرفی آنها پرداخته شده است. اقتصاد مقاومتی که از سیاستهای کلی نظام است، با توجه به بحرانهای اقلیمی و سیاسی اجتماعی با تولید گیاهان چند منظوره اتفاق خواهد افتاد. توسعه گونههای اقتصادی با مشارکت جوامع در کنار فضای سبز، امنیت غذایی را برآورده میکند. علاوه بر خاصیت دارویی و غذایی میتواند بانکی برای توسعه باغات خارج از شهر و یا سرمایهگذاران داخلی و خارجی را در بر داشته باشد. با توجه به مجوز وزارت جهاد کشاورزی و نیز تاییدیه پارک علم و فناوری بخشی از مردم با خواص این گیاه دارویی و زیبا و اقتصادی در کشور ما تا حدی آشنا شدهاند ولی این گیاه هنوز برای عموم شناخته شده نیست. با کاشت این گونه به عنوان یک گونه با کاربری چندمنظوره میتوان علاوه بر زیبایی و تولید اکسیژن و سایر فواید محیط زیستی امکان درآمد زایی نیز با محصولات این گیاه نظیر برگ و میوه تامین کرد. زیرگونههای این گیاه در کشورهای چین و ایران مقایسه شده و وزن مولکولی آنها تفاوت معنی داری نشان نداده است تنها جهشهای ژنتیکی باعث ایجاد 7 تا 9 زیرگونه این گیاه شده و نشان دهنده سازگاری این گونه درختی با محیطهای مختلف است. این گونه تا منفی 40 درجه سانتیگراد را تحمل میکند. محصولات بهداشتی تولید شده از این گونه بسیار متنوع و دارای خواصی چون جوان سازی پوست و روغن میوه آن در اروپا بدون روشهای پیشرفته و تنها با پرس سرد تهیه و به فروش میرسد. از دیگر محصولات این گیاه سوپرفود و به عبارتی پودر میوه آن است که در یونان، مالزی و کانادا وجود دارد لذا معرفی این گیاه و ارزش افزوده نهفته در آن نیاز به تفکر و مطالعه زیادی دارد. هدف از این پژوهشی معرفی خواص و مواد موثره این گیاه بود تا راهنمایی برای تصمیم گیران و سرمایه گذاران باشد. |
نوع مقاله: پژوهشی تاریخ دریافت: 27/03/1402 تاریخ پذیرش: 04/06/1402 دسترسی آنلاین: 06/06/1402
كليد واژهها: ارزش دارویی، سنجد تلخ، اقتصاد، خولان |
|
[1] *پست الکترونیکی نویسنده مسئول: ahani1977@yahoo.com
Journal of Environmental Research and Technology, 8(13)2023. 65-75
|
Value chain and commercial development of Sea buckthorn (Hipphophae rhamnoides L.) due to the country's food security Hamid Ahani1, Pari Abdollahi*2 *1
1- PhD in Natural Resources, Expert of Management and Planning Organization of Khorasan Razavi, Khorasan Razavi, Iran 2- MSc in English, Islamic Azad University, Ardabil branch, Ardabil, Iran | ||
Article Info | Abstract | |
Article type: Research Article
Keywords: Medicinal value, Hippophae, Economics, Kholan | Prevention of diseases, increase of body immunity and health attitude, along with income generation, which is one of the economic goals of every country, can be realized with the development of medicinal plants. The bitter elder species with the scientific name Hipphophae rhamnoides L. and the English name sea buckthorn and the Persian name Kholan is native to Iran and has many values that have been introduced in this research. The economy of resistance, which is one of the general policies of the system, will happen with the production of multi-purpose plants due to the climatic and social political crises. The development of economic species with the participation of communities along with the green space fulfills food security. In addition to medicinal and food properties, it can include a bank for the development of gardens outside the city or domestic and foreign investors. According to the permission of the Ministry of Agriculture Jihad, as well as the approval of the Science and Technology Park, a part of the people have become familiar with the properties of this beautiful and economic medicinal plant in our country, but this plant is still not known to the public. By planting this species as a multi-purpose species, in addition to the beauty and production of oxygen and other environmental benefits, it is also possible to generate income with the products of this plant such as leaves and fruits. The subspecies of this plant have been compared in China and Iran and Their molecular weight did not show any significant difference, only genetic mutations have created 7 to 9 subspecies of this plant which shows the adaptability of this type of tree to different environments. This species tolerates temperatures up to minus forty degrees. Health products produced from this type are very diverse and have properties such as skin rejuvenation and its fruit oil are prepared and sold in Europe without advanced methods and only by cold pressing. Another product of this plant is superfood, namely its fruit powder, which is available in Greece, Malaysia and Canada. So, the introduction of this plant and the added value hidden in it requires a lot of thought and study. The purpose of this research is to introduce the properties and effective ingredients of this plant to be a guide for decision makers and investors. | |
|
[1] * Corresponding author E-mail address: ahani1977@yahoo.com
مقدمه
از محصولات جنگلی و گیاهان میتوان غذا، دارو، مواد شیمیایی طبیعی، کالاهای محیط زیستی و سوختهای زیستی بهدست آورد. در کشورهایی که منابع جنگلی دارند فرصتهایی برای توسعه و بازاریابی محصولات گیاهی از گیاهان جنگلی وجود دارد. بیش از چندین گونه گیاهی در جنگلها، نواحی ساحلی و دامنه کوهها وجود دارند. گیاهان کف جنگل، قارچها، گلها و گیاهان مختلف محصولات تجاری هستند که علاوه بر بازاریابی و کسب تجارت از نظر مواد مغذی و دارویی دارای اهمیت هستند و برای سلامتی و طول عمر انسانها مفیدند و از نظر کارافرینی و تجاری هم مورد استفاده قرارمیگیرند و به نحوی میتوانند با کسب و کارهای محلی ادغام شده و فرصتهایی را برای کسب و کارهای کوچک فراهم کنند. سنجد تلخ با داشتن ترکیبات موثر زیستی فعال، یکی از با ارزشترین و مغذیترین گیاه در سیاره ماست که مورد توجه جهانی قرارگرفته است. سنجد تلخ سرشار از ریز مغذیها و درشت مغذیهاست. شامل ویتامینهای ب1، ب2 و اسید فولیک، ویتامین ث، ای، بتا کاروتن (پیش ساز ویتامین آ) و ویتامین کا میباشد. این میوه دارای کاروتنوئیدیها، فلاونوئیدها، فنولها، ترپنها و حداقل 20 نوع مواد معدنی است. همچنین، سنجد تلخ طبیعتا دارای سروتونین یک انتقال دهندهی عصبی است که تعدیل کنندهی احساسات است. فواید سلامتی بیشمار این گیاه از جمله ناراحتی قلبی و عروقی، ایمنی بدن، ضد سرطان، آلزایمر، تومور، ضد التهاب و سلامتی پوست است. سنجد تلخ بیش از 60 نوع آنتی اکسیدان و توانایی جذب بالای رادیکال آزاد دارد (عبداللهی و آهنی، 1401). با توجه به نام علمی این گونه (Hippophae) هیپو به معنی اسب و فائه به معنی درخشان است، زیرا در یونان قدیم اسبها با خوردن این گیاه پوستی درخشان پیدا میکردند. همچنین، سنجد تلخ یک گیاه تثبیت کنندهی نیتروژن با بهرهوری بالاست، بنابراین، برای افزایش و بالابردن حاصلخیزی خاک مناسب است. این گیاه به خاطر داشتن اکتینومیست فرانکیا (Frankia sp.) درگرههای ریشه که تثبیت کنندهی نیتروژن است برای کشاورزی مناسب است. یک جنگل سنجد تلخ 8 تا 10 ساله میتواند 18 کیلوگرم نیتروژن در هکتار را در سال تثبیت کند و فسفات و مواد ارگانیک در خاک را به طور چشمگیر افزایش دهد. در نتیجه برای حاصلخیزی تمامی گیاهان مختلف، درختان و محصولاتی که در نزدیکی میرویند تاثیر به سزایی دارد (عبداللهی و آهنی، 1401). در این مقاله نکات بسیار ارزنده ای از مقالات بین المللی روی گیاه هیپوفه گردآوری شده است.
مواد و روشها
زنجیره ارزش سنجد تلخ
- ویژگی های گیاه شناسی سنجد تلخ
نام فارسی آن سنجد تلخ با نام انگلیسی Sea buckthorn و نام پذیرفته شده (Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson) به عنوان نام علمی که در منابع با نام مترادف علمی (Hipphophae rhamnoides L.) و در سایتهای تجاری به نام «خولان دریا» معرفی شده گیاهی دوپایه است (Ahani & Moghaddam, 2021). سنجد تلخ بهطور گسترده به عنوان یک محصول تجاری در استان Shanxi چین کاشته می شود که طبق برآوردهای انجام شده 70 درصد مصرف کل کشور را تامین کند. سنجد تلخ از خانواده سنجد Eleagnaceae از گونههای بومی ایران با رویشگاههای محدود و پراکنده در گچسر، هراز، ارسباران، خوی و الموت است (جوانشیر، 1355). برای تثبیت خاک در مناطق کوهستانی نیز کاشته میشود (Khan, et al., 2014). سنجد تلخ منبع غنی از غذا و دارو برای سلامتی انسان است به همین دلیل غذای «فراسودمند» نامیده شده است (Wang et al., 2020). این گونه مشتمل بر 15 گونه و زیر گونه است که در اروپا و آسیا گسترش یافته است ( Lu and Ahani, 2013). درختچهای است خاردار و به ارتفاع 1 تا 6 متر که به حالت وحشی وجود دارد. انتشار این درختچه در اروپا و آسیای غربی و مرکزی است و تا غرب چین و شمال غرب هیمالیا پیش میرود و در ایران در ارتفاعات جنوبی البرز تا آذربایجان انتشار دارد و درمواردی برای پرچین باغها نیز بهکار میرود (آهنی، 1400). به طور طبیعی و وحشی در روسیه، چین، قفقاز، سیبری و عمدتا در امتداد سواحل دریایی یافت میشوند. به شکل درختچه رشد میکند. درختچه سنجد تلخ به عنوان یک گونه بومی مناطق ایران-تورانی خزان کننده، مقاوم به سرما و خشکی گیاه دارویی و تثبیت کننده ازت و یک گونه پیشاهنگ جنگلی مناسب برای کاشت در مناطق خشک و نیمه خشک است (آهنی، 1396).
میوه سنجد تلخ گرد است (قطر 5 تا 7 سانتی متر) اما ممکن است در بعضی موارد بیضی هم باشد. رنگ میوه اول سبز کم رنگ که در موقع رسیدن به وقت ماه سپتامپر (پائیز) طلایی میشوند. میوهها یک پوست نرم دارند که پوشیده از آبمیوه و یک دانه بیضی سفت و ریز است. کاروتنوئیدها مسئول رنگ میوه هستند. رنگ میوه زرد- نارنجی با برگهای دراز و باریک، نوک تیز و به طول 5 تا 6 و به عرض یک سانتی متراست. سطح فوقانی پهنک برگهای آن به رنگ سبز خاکستری ولی سطح تحتانی انها نقرهای و پوشیده از فلسهای مایل به خرمایی است. خارها به طول 2 تا 7 سانتی متر است و گلها که در اوایل بهار میرویند به رنگ سبز مایل به قهوهای بوده و بر دو نوع نر و ماده هستند (شکل 1) (آهنی، 1400).گرده افشانی به طور وسیع به باد وابسته است. گلهای ماده و نر شیرین نیستند تا باعث جلب حشرات باشند (Singh and Sharma, 2022). از نظر اکولوژیکی جهت احیای زمین و بهبود زیستگاه حیات وحش کاشته میشوند.