راهکاری نوین برای کمک به محیط زیست در مقابله با سالمونلا
علی مداحیان
1
(
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
)
رضا ناصری هرسینی
2
(
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
)
هوشنگ دهقان زاده
3
(
استادیار علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان
)
سید موسی سعادت میرقدیم
4
(
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
)
مرضیه علیدوست
5
(
گروه تحقیقات محصولات باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان،AREEO، رشت، ایران
)
حامد کیومرثی
6
(
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
)
کلید واژه: آلودگی, ایمنی, سالمونلا, محدودیت غذایی,
چکیده مقاله :
باکتری سالمونلا بهطور طبیعی در دستگاه گوارش حیوانات وجود دارد و میتواند از طریق غذا، آب و محیط زیست به انسانها منتقل شود. این مطالعه به بررسی تأثیر محدودیت غذایی و چالش با سالمونلا پرداخته است. به این منظور، 240 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس 308، در 4 تیمار و 6 تکرار در هر تیمار به طور تصادفی تقسیم شدند. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد و تیمارها شامل: 1)تیمار شاهد (C)، 2) محدودیت خوراک (FR)، 3) چالش با سالمونلا بدون محدودیت خوراک (S)، 4) محدودیت خوراک و چالش با سالمونلا (FR+S) بودند. شمار باکتریهای روده کور، عملکرد رشد، ایمنی همورال و ریختشناسی روده مورد بررسی قرار گرفت. برای اعمال محدودیت خوراک، هفته دوم پرورش، خوراک گروههای موردنظر به اندازهی 80% خوراک گروههای تغذیهی آزاد محدود شد. نتایج مطالعه نشان داد که در هفته دوم، گروه تحت محدودیت غذایی و چالش با سالمونلا بهطور معنیداری افزایش وزن کمتری نسبت به گروههای دیگر داشتند (05/0P<). این گروه کاهش در تیتر آنتیبادی و پاسخ ایمنی سلولی را نیز نشان داد که میتواند اثرات مضری بر سلامت پرندگان و بهرهوری کلی داشته باشد (05/0P<). وزن ارگانهای لنفاوی این گروه نیز در پاسخ به تنش مضاعف کاهش یافت (05/0P<). در سن 42 روزگی، گروه چالش داده شده با سالمونلا و محدودیت غذایی بیشترین دفع سالمونلا را نسبت به گروه با چالش سالمونلا و بدون محدودیت غذایی داشتند. این یافتهها نشان میدهد که مدیریت مناسب تغذیه و بهداشت میتواند به کاهش انتشار منابع آلودگی و در نتیجه کاهش اثرات محیط زیستی کمک کند.
چکیده انگلیسی :
Salmonella bacteria naturally exist in the gastrointestinal tract of animals and can be transmitted to humans via contaminated food, water, and the environment. This study aimed to evaluate the effects of feed restriction and Salmonella challenge on broiler chickens. A total of 240 one-day-old Ross 308 broiler chicks were randomly assigned to four treatment groups, each with six replicates, in a completely randomized design: (1) Control (C), (2) Feed Restriction (FR), (3) Salmonella challenge without feed restriction (S), and (4) Combined Feed Restriction and Salmonella challenge (FR+S). Parameters measured included cecal bacterial counts, growth performance, humoral immunity, and intestinal morphology. Feed restriction was implemented during the second week of rearing by limiting feed intake to 80% of that of ad libitum-fed groups. Results showed that in the second week, birds in the FR+S group exhibited significantly lower weight gain compared to other groups (P<0.05). Additionally, this group showed reduced antibody titers and cellular immune responses, indicating potential adverse effects on bird health and overall productivity (P<0.05). The weights of lymphoid organs were also decreased in response to the combined stressors (P<0.05). At 42 days of age, the group challenged with Salmonella and subjected to feed restriction showed the highest Salmonella shedding compared to the group challenged with Salmonella without feed restriction. These findings highlight the importance of optimized nutritional and sanitary management in minimizing the spread of environmental contaminants.
1. عابدین زاده، م.، عنایتی ضمیر، ن.، شکری، ا. و کیان امیری، ش. (1402). تهدید سالمونلا در خاک و ضرورت ردیابی مستمر آن با رویکردهای نوین تشخیصی. نشریه زیست شناسی خاک. دوره 11، شماره 2، صفحه 183-211.
2. Boostani, A., Ashayerizadeh, A., Mahmoodian Fard, H. R., & Kamalzadeh, A. (2010). Comparison of the effects of several feed restriction periods to control ascites on performance, carcass characteristics and hematological indices of broiler chickens. Brazilian Journal of Poultry Science, 12, 171-177.
3. Cornejo, S., Gadelha, A. C., Pokniak, J., & Villouta, G. (2007). Qualitative feed restriction on productive performance and lipid metabolism in broiler chickens. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 59, 1554-1562.
4. Corrigan, A., Horgan, K., Clipson, N., & Murphy, R. A. (2011). Effect of dietary supplementation with a Saccharomyces cerevisiae mannan oligosaccharide on the bacterial community structure of broiler caecal contents. Applied and Environmental Microbiology, 77, 6653-6662.
5. De Baets, R., Buyse, K., Antonissen, G., & Delezie, E. (2024). Betaine and feed restriction as potential mitigation strategies against heat stress in two strains of laying hens. Poultry Science, 103, 104104.
6. Fanooci, M., & Torki, M. (2010). Effects of qualitative dietary restriction on performance, carcass characteristics, white blood cell count and humoral immune response of broiler chicks. Global Veterinaria, 4, 277-282.
7. Fisher de Silva, A. V., Maiorka, A., Borges, S. A., Santin, E., Boleli, I. C., & Macari, M. (2007). Surface area of the tip of the enterocytes in small intestine mucosa of broilers submitted to early feed restriction and supplemented with glutamine. International Journal of Poultry Science, 6, 31-35.
8. Halsey, T. L. (2011). Salmonella typhimurium infection in broilers and its effects on gastrointestinal health and performance (M.Sc. thesis). University of Pretoria, South Africa.
9. Hamidi, H., Pourreza, J., & Rahimi, H. (2009). Dietary zinc-methionine and feed restriction affect duodenal morphology of broilers challenged with a mixed coccidial infection. Journal of Biological Sciences, 9, 760-765.
10. Hangalapura, B. N., Nieuwland, M. G. B., Reilingh, G. D. V., Buyse, J., Brand, H. V. D., Kemp, B., & Parmentier, H. K. (2005). Severe feed restriction enhances innate immunity but suppresses cellular immunity in chicken lines divergently selected for antibody responses. Poultry Science, 84, 1520-1529.
11. Hartke, J. L., Monaco, M. H., Wheeler, M. B., & Donovan, S. M. (2005). Effect of a short-term fast on intestinal disaccharidase activity and villus morphology of piglets suckling insulin-like growth Factor-I transgenic sows. Journal of Animal Science, 83(10), 2404-2413.
12. Hempel, S., Menz, C., Pinto, S., Galan, E., Janke, D., Estelles, F., Muschner-Siemens, T., Wang, X., Heinicke, J., Zhang, G., Amon, B., del Prado A., & Amon T. (2019). Heat stress risk in European dairy cattle husbandry under different climate change scenarios—uncertainties and potential impacts. Earth System Dynamics, 10(3), 859–884.
13. Jahanpour, H., Seidavi, A., & Qotbi, A.A.A. (2012). Effects of intensity and duration of feed quantitative restriction on broiler immune system. Annals of Biological Research, 3(6), 2656-2661.
14. Kang, S.Y., Ko Y.H., Moon Y.S., Sohn S.H., & Jang, I.S. (2011). Effects of the combined stress induced by stocking density and feed restriction on hematological and cytokine parameters as stress indicators in laying hens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 24(3), 414-420.
15. Khansari, D.N., Murgo, A.J., & Faith, R.E. (1990). Effects of stress on the immune system. Immunological Today, 11(5), 170-175.
16. Maassen C.B., van Holten-Neelen, C., Balk, F., den Bak-Glashouwer, M.J., Leer, R.J., Laman, D.J. Boersma, W.J. & Claassen, E. (2000). Strain-dependent induction of cytokine profiles in the gut by orally administered Lactobacillus strains. Vaccine,18(19), 2613-2623.
17. Mikovits, C., Zollitsch, W., Hortenhuber, S.J., Baumgartner, J.,.Niebuhr, K., Piringer, M., Anders, I., Andre, K., Hennig-Pauka, I., Schonhart, M. & Schauberger, G. (2019). Impacts of global warming on confined livestock systems for growing-fattening pigs: simulation of heat stress for 1981 to 2017 in Central Europe. International Journal of Biometeorology, 63(2), 221–230.
18. Onbasilar E.E., Yalcin, S., Torlak, E. & Ozdemir, P. (2009). Effects of early feed restriction on live performance carcass characteristics meat and liver composition some blood parameters heterophil-lymphocyte ratio antibody production and tonic immobility duration. Tropical Animal Health Production, 41(8), 1513-1519.
19. Patterson, J.A. & Burkholder, K.M. (2003). Application of prebiotics and probiotics in poultry production. Poultry Science,82(4),627–631.
20. Saeed, M., Abbas, G., Alagawany, M., Kamboh, A.A., AbdEl-Hack, M.E., Khafaga, A.F. & Chao S. (2019). Heat stress management in poultry farms: a comprehensive overview. Journal of Thermal Biology, 84(1), 414–425.
21. Savino, W.& Dardenne, M. (2010). Nutritional imbalances and infections affect the thymus: consequences on T-cell-mediated immune responses. Proceedings Nutrition Society, 69(4), 636-643.
22. Shabani, R., Nosrati, M., Javandel F. & Kioumarsi, H. (2012). The effect of probiotics on carcass and internal organs of broilers. Annals of Biological Research, 3(6), 5475-5477.
23. Shabani, R., Nosrati, M., Javandel, F., Alaw Ghotbi, A & Kioumarsi, H. (2012). The effect of probiotics on growth performance of broilers. Annals Biological Research,3(6), 5450-5452.
24. Tarachai, P. & Yamauchi, K. (2000). Effects of luminal nutrient absorption intraluminal physical stimulation and intravenous parenteral alimentation on the recovery responses of duodenal villus morphology following feed withdrawal in chickens. Poultry Science, 79(10), 1578-1585.
25. Wasti, S., Sah, N., & Mishra, B. (2020). Impact of heat stress on poultry health and performances and potential mitigation strategies. Animals(Basel), 10(8), 1266.
26. Yu, M.W.& Robinson, F.E. (1992). The application of short-term feed restriction to broiler chicken production: a review. Applied Poultry Research, 1(2), 147-153.
27. Zubair, A.K. & Leeson, S. (1996). Compensatory growth in the broiler chicken: a review. World’s Poultry Science Journal, 52(2), 186-201.