امکان سنجی افزایش ماندگاری مرغ بسته بندی شده با پد سلولزی و عصاره لیمو و تاثیرات محیط زیستی آن
محورهای موضوعی : ارزیابی اثرات زیست محیطیحامد کیومرثی 1 * , اعظم بارانی بیرانوند 2 , حامد غفوری اسکویی1 3
1 - بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
2 - 1- مجموعه آموزشی کشاورزی، موسسه آموزش عالی مهرآیین، بندر انزلی، ایران
3 - مجموعه آموزشی کشاورزی، موسسه آموزش عالی مهرآیین، بندر انزلی، ایران
کلید واژه: پد سلولزی, عصاره لیمو, گوشت مرغ, ماندگاری, تاثیرات محیط زیستی,
چکیده مقاله :
آلودگی محیط زیست ناشی از خروج خونابه مرغ بستهبندی شده یکی از بزرگترین مشکلات در عرصه تولید و توزیع این محصولات به حساب میآید. اثر عصاره لیمو و پد سلولزی بر برخی خصوصیات شیمیایی، میکروبی و ظاهری گوشت بستهبندی شده ران مرغ مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین، بدلیل اینکه در صورت جلوگیری از رشد میکروبی ترکیباتی که از ضایعات طیور انتشار مییابند نیز کاهش خواهد یافت، تأثیرات محیط زیستی این پژوهش دارای اهمیت است. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر پدسلولزی و حضور عصارهها نسبت به نمونههای فاقد پد بر عوامل میزان جذب خونابه، مهار افزایش TVN و اندیس پراکسید معنی دار (P< 0.01) است. دلیل این امر را میتوان به جذب ترکیبات موجود در خونابه توسط پد و حضور ترکیبات فنلی و آنتیاکسیدانی عصاره نسبت داد که سبب افزایش کیفیت در نمونههای حاوی پد همراه عصاره میشوند. به ترتیب حضور 5 و 1 درصد عصاره لیمو سبب مهار افزایش بار میکروبی کل و باکتریهای سرما دوست میشود. بررسی نتایج بو، رنگ و مطلوبیت کل در نمونههای ران مرغ نشان داد که همه نمونهها در روز صفر در وضعیت خوبی قرار داشتند که با گذشت زمان استفاده از پد سلولزی در ویژگیهای بو و رنگ تغییر معنیداری ایجاد نمی کند، اما تغییرات در میزان رنگ نسبت به بوی محصول بواسطه جذب خون و کاهش ظرفیت نگهداری گوشت در طی گذر 6 روزه محسوستر است. در حالت کلی طی گذر زمان، نمونههای حاوی عصاره نسبت به نمونههای شاهد در شرایط مطلوبتری از نظر همه فاکتورها قرار گرفتند که در نتیجه از افزایش آلودگیهای میکروبی، خونابهها و سایر عوامل زیانبخش به محیط زیست جلوگیری کرد.
Environmental pollution caused by the blood from packaged chicken is one of the biggest problems in the production and distribution of these products. The effect of packaging with cellulose pad and lemon extract on chicken drumstick samples was studied on some chemical, microbial and physical properties. The environmental effects of this study are also important because the compounds released from poultry waste will be reduced if microbial growth is prevented. The results showed that the effect of cellulose and the presence of extracts compared to samples without pad on blood absorption factors, inhibition of TVN increase and peroxide was significant (p <0.01). This can be due to the absorption of compounds in blood by pad and the presence of phenolic and antioxidant compounds in the extract that increase the quality of the samples containing the pad with the extract. The presence of 5% and 1% of lemon extract inhibits the increase of total microbial load and cryophilic bacteria, respectively. Examination of odor, color and total desirability results in chicken thigh samples showed that all samples were in good condition on day 0, which did not change significantly in the smell and color properties after just using the cellulose pad. However, changes in color compared to the smell of the product are more noticeable due to blood absorption and reduction of meat storage capacity over a period of 6 days. In general, over time, the samples containing the extract were in better conditions for all factors than the control samples. As a result, it will prevent the increase of microbial contamination, bloodshed and other harmful factors to the environment.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1386). میکروبیولوژی گوشت قرمز- لاشه، لاشه قطعهبندی شده و گوشت چرخ کرده- ویژگیها و روشهای آزمون. استاندارد ملی ایران، شماره 2394، تجدید نظراول.
Baydar, N.G., Özkan, G., Sağdiç, O. (2004). Total phenolic contents and antibacterial activities of grape (Vitis vinifera L.) extracts. Food Control, 15, 335-339.
Chouliara, E., Karatapanis, A., Savvaidis, I., & Kontominas, M. (2007). Combined effect of oregano essential oil and modified atmosphere packaging on shelf-life extension of fresh chicken breast meat, stored at 4ºC, Food Microbiology, 24, 607-617.
Day, B.P.F. (2003). Active packaging. In: R. Coles, D. McDowell and M.J. Kirwan, Editors, Food packaging technology. London: Blackwell Pub, Pp: 282-302.
Fan, W., Chi, Y., & Zhang, S. (2008). The use of a tea polyphenol dip to extend the shelf life of silver carp (Hypophthalmicthys molitrix) during storage in ice. Food Chemistry, 108, 148-153.
Fan, W., Sun, J., Chen, Y., Qiu, J., Zhang, Y., & Chi, Y. (2009). Effects of chitosan coating on quality and shelf life of silver carp during frozen storage. Food Chemistry, 115(1), 66-70.
Fatemi, S. H. (1393). Food Chemistry. Enteshar Publication, Tehran, Iran.
Fernandez, A., Soriano, E., Lopez-Carballo, G., Picouet, P., Lloret, E., Gavara, R., & Hernandez-Munoz, P. (2010). Preservation of aseptic conditions in absorbent pads by using silver nanotechnology. Food Research international, 42, 1105-1112.
Folch, J., Lees, M., & Sloane-Stanley, G. (1957). A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of Biology chemistry, 226, 497-509.
Frangos, L., Pyrgotou, N., Giatrakou, V., Ntzimani, A., Savvaidis, I. N. (2010). Combined effects of salting, oregano oil and vacuum-packaging on the shelflife of refrigerated trout fillets. Food Microbiology, 27, 115-121.
Gorinstein, S., Milena, C., Ivana, M., Haruenkit, R., Park, Y.S., Jung, S.T., Yamamoto, K., Ayala, A.L.M., Katrich, E., Trakhtenberg, S. (2004). Characterization of antioxidant compounds in Jaffa sweeties and white grapefruits. Food Chemistry, 84, 503-510.
Gram, L., Huss, H. H. (1996). Microbiological spoilage of fish and fish products. International Journal of Food Microbiology, 33, 121-137.
Hakimh, H., Fazlaraa, A., & Tadayoni , M. (2018). Effect of chitosan coating containing oregano essential oil on shelf life of chicken fillets during refrigerated storage. Food Science and Technology, 15, 35–45.
Hansen, R., Rippl, C., Midkiff, D.& Neuwirth, J. (1989). Antimicrobial absorbent pads. Us Patent, .4, 855.
Hulin, H. O. Oxidation of lipid, In: Shahidi F, Botta JR editors. Seafood chemistry processing technology and quality. Blackie Academic Professional Glasgow; 1994. 49-74 pp.
IBM Corp. Released 2016. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 24.0. Armonk, NY: IBM Corp.
Institute of Standards & Industrial Research of Iran (2007). Microbiology of red meat. National Standard of Iran, No. 2394, Revised.
Kang, H. J., Chawla, S. P., Jo, C., Kwon, J. H., & Byun, M. W. (2006). Studies on the development of functional powder from citrus peel. Bioresource Technology, 97, 614-620.
Kioumarsi, H., Jafari Khorshidi, K., Zahedifar, M., Seidavi, A.R., Yahaya, Z. S., Rahman, W. A., & S. Z. Mirhosseini. (2008). Estimation of Relationships Between Components of Carcass Quality and Quantity in Taleshi Lambs. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 3: 337-343.
Kioumarsi, H., Khorshidi, K.J., Yahaya, Z.S., Van Cutsem, I., Zarafat, M., & Rahman, W.A. (2009). Customer Satisfaction: The Case of Fresh Meat Eating Quality Preferences and the USDA Yield Grade Standard. Int’l Journal of Arts & Sciences (IJAS) Conference. Germany.
Kioumarsi, H., Yahaya, Z. S., & Rahman, A.W. (2011). The Effect of Molasses/Mineral Feed Blocks along with the Use of Medicated Blocks on Haematological and Biochemical Blood Parameters in Boer Goats. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 6, 1264-1270.
Makkar, H. P. S. Quantification of Tannins in Tree Foliage. A Laboratory Manual for the FAO/IAEA Co-ordinated Research Project on Use of Nuclear and Related techniques to Develop Simple Tannin Assays for Predicting and Improving the safety and Efficiency of Feeding Ruminants on Tanniniferous Tree Foliage. Joint FAO/IAEA of Nuclear Techniques in Food and Agriculture. Animal Production and Health Sub-programme, FAO/IAEA Working Document. IAEA, Vienna, Austria. 2000.
McLandsborough, L. A. Food Microbiology Laboratory. CRC Press., 2005, 7-17.
Meherpour, A., Ghafouri-Oskuei, H., Nasiri, N., & Kioumarsi, H. (2020). Effect of Chitosan Coating with Olive Leaf Extract on Shelf Life of Bighead Fish (Hypophthalmichthys nobilis) Chilled Fillet. Research Journal of Medicinal Plants, 14, 111-118.
Ojagh, S. M., Rezaei, M., Razavi, S. H., & Hosseini, S. M. H. (2010). Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food chemistry, 120, 193-198.
Oral, N., Vatansever, L., Sezer, Ç., Aydin, B., Guven, A., Gulmez, M., Basar, K., & Kurkcuoglu, M. (2009). Effect of absorbent pads containing oregano essential oil on the shelf life extension of overwrap packed chicken drumsticks stored at four degrees Celsius. Poultry Science, 2009, 1459-1465.
Parvaneh, V. (1996). Food quality control and chemical testing. Tehran: University of Tehran Press, third edition.
Pelligrini, M. (2011). Putting a lid on it. The National Provisiner, 225 (1), 62-63.
Qasim, H., Ghorbani, F., & Abdul Rahman, B. (1393). Investigation of air pollutants emitted from the industrial poultry slaughterhouse waste cooking unit and design of a local ventilation system and a suitable purifier to control and purify the pollutants. Health and Environment, 7, 480-469.
Reynolds, G. Superabsorbent soaks up packaging problems. Available at: http://www.foodproductiondailyusa.com/., 2007. Accessed: 02.05.2010.
Sectar, M., Kurek, M., & Galic, K. (2010). Trends in fruit and vegetable packaging–a review. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricioniza, 5, 69-86.
Sironi, S., Capelli, L., Céntola, P., Del Rosso, R., & Grande, M. I. (2007). Odour emission factors for assessment and prediction of Italian rendering plants odour impact. Chemical Engineering Journal, 131, 225-231.
Solomakos, N., Govaris, A., Koidid, P., & Botosglou, N. (2008). The antimicrobial effect of thyme essential oil, nisin, and their combination against Listeria monocytogenes in minced beef during refrigerated storage. Food Microbiology, 25, 120-127.
Sudhir, K., Devendra, N., & Vijay, K. (2012). Evaluation the antibacterial activity of plant extracts against bacterial pathogens. Journal of Drug Delivery and Therapeutrics, 2, 182-185.
Tzung-Hsun, T., Tsung-Hsien, T., You-Chia, C., Chi-Wei, L., Po-Jung, T. (2008). In vitro antimicrobial activities against cariogenic streptococci and their antioxidant capacities: A comparative study of green tea versus different herbs. Food Chemistry, 110(4), 859-864.
Yilmaz, M., Ceylan, Z.G., Kocaman, M., Kaya, M., & Yilmaz, H. (2009). The effect of vacuum and modified atmosphere packaging on growth of Listeria in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets. Journal of Muscle Foods, 20, 465–477.